MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pańska skórka to specjał przygotowywany na Wszystkich...
fot. Szymon Starnawski/archiwum Polska Press

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Pańska skórka

Pańska skórka to specjał przygotowywany na Wszystkich Świętych znany w Warszawie i okolicach. Receptura na ten mały, biało-różowy cukierek jest znana tylko kilku rodzinom, które pilnie strzegą sekretu.

W Słowniku Języka Polskiego z 1908 roku można przeczytać, że pańska skórka to „słodkie ciastko ślazowe, sprzedawane w tabliczkach po aptekach, jako środek od kaszlu lub jako przysmak”. W kolejnej edycji słownika uznawano ją już raczej jako przysmak, aniżeli lek. Pojawiły się też informacje o składzie pańskiej skórki, w której miały się znaleźć guma arabska, cukier, białko jajka i olejek kwiatu pomarańczy.

Zobacz również

Polska – Ukraina. Zmiana w bramce: Łunin zastąpi Szczęsnego?

Polska – Ukraina. Zmiana w bramce: Łunin zastąpi Szczęsnego?

Zmasowany ostrzał ze strony wojsk Putina. Polska poderwała samoloty

Zmasowany ostrzał ze strony wojsk Putina. Polska poderwała samoloty

Polecamy

Jak dojechać do Rzymu pociągiem? Tiktokerka zdradza: To możliwe i tanie

Jak dojechać do Rzymu pociągiem? Tiktokerka zdradza: To możliwe i tanie

Dane klientów wyciekły – miliony osób zagrożone! Zobacz, co należy zrobić

Dane klientów wyciekły – miliony osób zagrożone! Zobacz, co należy zrobić

Słaby poziom języka i silny stres. Egzaminator o maturach ustnych z polskiego

ROZMOWA
Słaby poziom języka i silny stres. Egzaminator o maturach ustnych z polskiego